Странице

понедељак, 2. децембар 2019.

INTERNET

Inter(national) net(work) je svetska mreža računara.

Šta su računarske mreže? Računarska mreža može biti prost skup dva ili više računara, koji su povezani i koji međusobno mogu da komuniciraju i dele resurse (programe, uređaje).


Podela prema veličini pokrivanja:
  • WAN (Wide Area Network): globalne, međunarodne, nacionalne, regionalne - npr. Internet
  • MAN (Metropoliten Area Network): gradske računarske mreže
  • LAN (Local Area Network) : lokalne računarske mreže
Cilj povezivanja računara, jeste lakša razmena informacija između računara i deljenje resursa između više računara u isto vreme (npr. štampača, skenera...). Sa jednog računara, ukoliko imamo dozvolu možemo pristupiti drugom računaru. Računari se mogu povezivati kablovima (žično) ili bezžično.

Internet predstavlja veliki skup lokalnih i regionalnih računarskih mreža koje su telekomunikacionim linijama (telefonskim linijama, optičkim kablovima ili bežičnim vezama) međusobno povezane u jedinstvenu globalnu mrežu. Ova globalna računarska mreža omogućava prenos podataka i komunikaciju širom planete.

Da bi računari i drugi  uređaji povezani u ovu svetsku mrežu mogli da se „sporazumeju”, tj. kako bi mogli međusobno da komuniciraju, koriste različite vrste protokola. Protokoli predstavljaju skup pravila i postupaka koji se primenjuju pri prenosu podataka između umreženih uređaja.

Počeci Interneta se vežu za stvaranje ARPANET-a, 1969. godine, mreže računara pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD. (pogledajte animirani film o nastanku interneta)
Danas, Internet povezuje milijarde računara širom sveta. Internet je proizvod spoja medija, računara i telekomunikacija.

Broj korisnika Interneta, u svetu, se trenutno procenjuje na oko 4.500.000.000. (uživo praćenje broja korisnika Internet usluga)




NEKAD I SAD




MINUT NA INTERNETU


INTERNET U SRBIJI

Internet se u Srbiji prvi put koristio u februaru 1996. godine.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku: