Странице

среда, 4. март 2015.

OSNOVNI ELEMENTI HTML JEZIKA

HTML dokument = web strana

HTML koristi tagove da pomoću njih ukaže pretraživaču kako neki tekst ili slika treba da budu prikazani na ekranu. Tag predstavlja oznaku koja opisuje šta treba uraditi sa tekstom i slikama koji nose poruku na sajtu. Tagovi se stavljaju unutar < > zagrada. Tagovi se postavljaju na početak nekog dela dokumenta (početni tag), a na kraju tog dela dokumenta postavlja se tag završetka.

Početni tag  < >                        Završni tag </ > 

Web browser-i imaju zadatak da pročitaju HTML dokument i da ga prikažu na ekranu računara kao web stranu. Za pisanje HTML dokumenta koristi se neki tekst editor, npr. NotePad, a za čitanje i prikazivanje HTML dokumenta neki Web browser, npr. Google Chrome.Znači, zapisi u HTML-u počinju početnim tagom, a završavaju se tagom za zatvaranje; sadržaj je sve ono što se nalazi između početnog i krajnjeg taga; najveći broj HTML elemenata može imati atribute ( atributi bliže objašnjavaju tagove).

Osnovni tagovi su:

- Svaki HTML dokument počinje i završava se tagom      <html>    </html>

- <head> tag je tag koji služi za početak jednog posebnog dela dokumenta koje se naziva zaglavlje dokumenta. Zaglavlje se neće prikazivati na ekranu.Ono služi da se unutar njega definišu neke karakteristike dokumenta, kao što je naslov. 

- Zaglavlje se opisuje između tagova <head> i </head>.

- Naziv dokumenta u zaglavlju opisuje se tagovima <title> i </title>

- Opis vidljivog dela strane (tela) <body> </body>

- Naslov <h1> </h1>, <h2> </h2> , … , <h6> </h6> pri čemu je naslov sa najmanjim indeksom najveći na stranici

- Pasus <p> </p>

- Prazni elementi break <br> (umesto entera)

primer 1.

<html>
<head>
<title>
Moja prva prezentacija
</title>
</head>
<body>
<h1>OVO JE MOJA PRVA STRANICA</h1>
</body>
<html> 

Ako ovaj kod otkucate u Notepad-u i sačuvate u formatu npr. zadatak.html moći ćete da ga otvorite u Browser-u i stranica će izgedati ovako: