Странице

среда, 4. март 2015.

POJAM HTML-a

Šta je HTML?

Internet, kao svetsku mreža računara, možete koristiti na više načina. Jedan od najpopularnijih načina upotrebe je pregledanje Internet stranica, proces popularno nazvan surfovanje Internetom. Svaka Internet stranica je hipertekstualan (Hypertext) dokumenat. Hipertekst se sastoji od međusobno povezanih delova teksta (ili drugih objekata) tako da čitalac (korisnik) interaktivno određuje redosled čitanja.

Priča o nastanku HTML-a stara je koliko i sam Internet. Sa razvojem Interneta razvijao se i HTML, a HTML je živ jezik koji se i dalje razvija! HTML nije programski jezik u onom smislu u kom su to C++ ili Visual Basic, jer ne sadrži komande, tipove podataka, operatore, promenljive i slične stvari. HTML je više jezik za opis Internet dokumenata. Pomoću njega možete menjati boju i veličinu teksta, boju pozadine, umetnuti sliku i zvuk na Internet stranicu, ali ne možete izračunati koliko je 2+2. U svojoj suštini HTML dokumenat je običan tekstualni dokumenat sa ekstenzijom .htm ili .html, tako da se može kreirati i u bilo kom od tekst editora, kao što su Notepad, WordPad, MS Word. Iako je izrada HTML stranica vrlo jednostavna, postoje pravila koja morate znati i poštovati ih pri izradi HTML dokumenata.

Svaki HTML dokument sastoji se od: deklaracija, elemenata i atributa elemenata.

HTML je skraćenica od Hyper Text Markup Language, što se može prevesti kao jezik za označavanje hipertekstova. Koristi se za definisanje izgleda World Wide Web dokumenata, kao i za uspostavljanje veza (linkova) među dokumentima koji mogu da sadrže tekst, sliku, zvuk, grafiku...